Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României.


Orașul a fost ales de Juriul internațional de experți delegat de UE, condus de Steve Green.
Joi și vineri a avut loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de ‘Capitală Europeană a Culturii 2021′, orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara susținîndu-și prezentările în fața juriului.
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a afirmat că diversitatea culturală ne ține împreună, cultura fiind cea care generează un sens de apartenență la Europa.
La rîndul său, Karel Bartak, șeful unității de coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcției generale pentru educație și cultură, a declarat că această competiție, devenită unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, deschide o serie de oportunități pentru țările bătrînului continent în a se întâlni.
În opinia oficialului european, competiția din România a fost una tensionată, programele celor patru orașe candidate au fost inovative, conceptul tuturor dosarelor fiind acela de a crea o punte între toate culturile europene.
Acest “concurs se bazează pe dialogul intercultural, pe deschiderea orașelor europene către lume, iar sectoarele culturale și creative au reușit să reziste în aceste vremuri tulburi, altor branșe economice”, a spus Karel Bartak.
Felicitîndu-i pe competitori, președintele juriului, Steve Green, a subliniat că acest concurs nu are învinși.
“E un titlu pentru o viață și nu pentru un an!”, a spus Green.
După anunțarea orașului desemnat, primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, a declarat că această victorie este una “de echipă mare”, echipa fiind “comunitatea timișoreană în ansamblul ei”.
Edilul Timișoarei a subliniat că titlul de Capitală Europeană a Culturii obligă. “Este o răspundere uriașă. Suntem conștienți că greul de-acum începe!”, a spus Robu.
El a anunțat că bugetul prevăzut pentru pregătirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul local, 5 milioane de euro de la bugetul Consiliului Județean, circa 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, restul urmând să vină de la bugetul de stat.
Pentru această competiție, Timișoara a concurat sub sloganul “Luminează orașul prin tine”.
Iohannis: Orașul luminilor’ va face România să strălucească și mai mult peste hotare! Într-o postare pe Facebook, președintele Klaus Iohannis care a fost și primar în anul în care Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană a spus: “Timișoara este pentru mine un oraș al libertății, al tinereții, al amintirilor despre cazarmă, despre anul 1989, spune președintele Klaus Iohannis, care salută desemnarea acestui oraș drept Capitală Culturală Europeană 2021. Felicitări Timișoarei pentru reușită! Să câștigi titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 înseamnă multă muncă, voință și dedicație din partea autorităților și a întregii comunități deopotrivă. Îmi aduc aminte cu drag de experiența Sibiului în 2007. A fost un an de triumf, iar cel mai important este că Sibiul a rămas pe marea scenă culturală a Europei și continuă să atragă noi și noi vizitatori. Timișoara este pentru mine un oraș al libertății, al tinereții, al amintirilor despre cazarmă, despre anul 1989, când, urmând exemplul timișorenilor, am ieșit și eu în stradă. Este un loc al multiculturalității și al deschiderii către nou, în care diversitatea are farmecul său aparte. Mă bucur nespus de mult că ‘Orașul luminilor’ va face România să strălucească și mai mult peste hotare!”

Advertisements