“După alegerile parlamentare nu voi nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier”, a spus Iohannis, joi, pe fondul celor mai noi dezvoltări ale evenimentelor de pe piața politică. 

“Mulți își pun întrebarea dacă Cioloș ramâne un premier independent și după se retrage, sau dacă vrea să își continue anumite proiecte, și personal recunosc că are anumite proiecte ce merită continuate, dar trebuie să își declare intenția dacă vrea să continue și să spune cu ce partid simpatizează. Dacian Cioloș ar putea să își continue foarte bine proiectele importante daca acum când ecuația este încă incertă trebuie să își declare intențiiile de viitor iar mai devreme sau mai târziu trebuie să spuna și cu cine vrea să le continue” a spus președintele.

“Situația lui Vasile Blaga este o surpriză foarte neplăcută. Trebuie să fim foarte realiști. Prin această evoluție PNL a ajuns într-o situație complicată. Pe de altă parte, trebuie și cred că este demn de remarcat că Vasile Blaga în aceeași zi în care a fost inculpat s-a retras din conducerea partidului — o atitudine pe care o găsesc corectă politic, dar din păcate încă nu în toate partidele românești, asta este realitatea. (…) PNL va trebui să găsească o soluție rapidă și bună pentru a avea o persoană care conduce campania electorală. Este o campanie complicată cea pentru parlamentare. (…) Răspunsurile la toate întrebările trebuie să le găsească PNL și sunt convins că se vor găsi într-un for de conducere foarte repede și vor căuta soluții”, a spus Iohannis.

“După alegerile parlamentare nu voi nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier al României”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, joi, că  o Uniune Europeană puternică și o integrare mai profundă a României în UE rămân obiective strategice naționale.

“Pentru România opțiunea este una clară: vrem să fim parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene și să rămânem puternic implicați în procesul de reflecție privind viitorul acesteia. România împărtășește o viziune pro-europeană, articulată în jurul principiilor fundamentale ale proiectului european. (…) În opinia noastră, interesele naționale pot fi atinse cel mai bine într-un cadru european, incluziv și funcțional. De aceea, este vitală menținerea realizărilor cheie ale Uniunii — cele patru libertăți care asigură fundamentul Pieței Interne, politicile de coeziune, zona euro, spațiul Schengen. (…) Cu cât ne vom concentra mai mult și mai consecvent pe proiecte și demersuri care ne unesc, care ne fac mai solidari, care încurajează coeziunea, cu atât vom fi mai puternici. Vom putea astfel preîntâmpina tendințele de divizare și de fragmentare care, din păcate, se pot observa astăzi la nivelul Uniunii Europene. În acest proces, România și alte state membre au nevoie de păstrarea instrumentelor europene care sprijină atingerea unei convergențe reale și reducerea decalajelor în interiorul Uniunii. Trebuie să ținem cont de aceste lucruri atunci când vorbim de viitorul cadru financiar multianual sau de politica de coeziune”, a spus Iohannis, la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, de la București.

Advertisements