Legea insolvenţei persoanelor fizice va intra în vigoare cu două luni mai devreme decât a stabilit Guvernul, adică la 31 octombrie, nu la 31 decembrie, potrivit unui proiect de act normativ ce a primit, marţi, votul decisiv al deputaților.

Plenul Camerei a adoptat astfel OUG 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, dar a eliminat termenul stabilit de Guvern — 31 decembrie 2016 și a fixat altul — 31 octombrie 2016.

“Sper ca, o dată pentru totdeauna, să punem punct discuțiilor despre necesitatea acestei legi extrem de importante și anume insolvența persoanelor fizice și fac apel la Guvernul României să nu mai tergiverseze punerea în aplicare a acestei legi, să nu mai găsească tertipuri în care să încerce din nou amânarea intrării în vigoare a legii extrem de necesară și să dea astfel și românilor un instrument legal, european, care să îi poată ajuta atunci când sunt într-un necaz financiar, să nu mai stea cu frica în sân că sunt executați silit sau că își pierd agoniseala de o viață”, a afirmat inițiatorul legii privind insolvența persoanelor fizice, deputatul PSD Ana Birchall.

Prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a respins în martie ordonanța de urgență cu amânarea, însă votul decisiv a aparţinut Camerei Deputaţilor. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 61/2015 a fost adoptat marţi, însă cu modificarea amânării. Mai exact, documentul prevede că Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 31 octombrie, deși Executivul a stabilit data de 31 decembrie.

Conform OUG nr. 61/2015, termenul de intrare în vigoare al Legii falimentului personal a fost prorogat până la data de 31 decembrie a acestui an. Iniţial, actul normativ trebuia să intre în vigoare pe 26 decembrie 2015, însă acesta nu avea norme de aplicare la acel moment. De altfel, normele de aplicare au fost relansate în dezbatere publică în primăvară, dar încă n-au fost adoptate de Executiv.

Advertisements