Programul de guvernare PSD 2017 – 2020 și serialul ”Războiul Stelelor” au ceva în comun: ambele sunt de domeniul SF, susține Cătălin Predoiu într-un comunicat oficial. 
“În calitatea mea de coordonator al programului liberal de guvernare, consider că partea economică din programul de guvernare prezentat recent de liderul PSD, Liviu Dragnea și oferta social democraților este una care se încadrează mai degrabă la categoria SF și că toate calculele acestora se bazează pe șmecherii.”, spune Prim-vicepreședintele PNL.
Cătălin Predoiu spune că ambițiile PSD țin mai degrabă de domeniul SF: “Diferența este că serialul ”Războiul Stelelor” a costat numai 650 milioane de USD, generând venituri de aprox. 6,4 miliarde USD, de 10 ori mai mari, în timp ce măsurile cuprinse în programul economic PSD costă 20 miliarde Euro generând un deficit de 6,3 miliarde euro (2,8% din PIB)”.

“PSD folosește în calculele sale o dublă șmecherie”

“În primul rând, pretinde că va genera venituri în plus la bugetul de stat în 2020 față de 2016 de aprox. 6% din PIB, la care adaugă venituri de 3,7% din PIB estimate de Comisia Națională de Prognoză, în afara măsurilor din Programul PSD. Rezultă venituri suplimentare la buget de 9,7% din PIB (6% pretins generate de Programul PSD și 3,7% estimate de Comisia de Națională de Prognoză). Ceea ce omite să menționeze Programul PSD este existența unor cheltuieli asociate veniturilor estimate de Comisia Națională de Prognoză, pe care Programul PSD nu le-a mai pus în calculul de adunare și scădere. Iar dacă luăm în calcul numai veniturile suplimentare la buget pretinse de Programul PSD (6% din PIB) și cheltuielile asociate acestora, indicate chiar în cuprinsul Programului PSD (estimate la 8% din PIB), rezultă că măsurile planificate de Programul PSD generează un deficit de 2,8% din PIB”.

Prim-vicepreședintele PNL continuă: “În al doilea rând, atunci când Programul PSD menționează măsurile care generează venituri suplimentare din PIB, indică invariabil ”prin efecte de multiplicare”, fără să explice în ce constau acestea și care este modelul matematic folosit la calculul acestor efecte de multiplicare. Cu alte cuvinte, cifre scoase din ”burtă”.

Concluzia este că avem în față un program nerealist, așa cum au observat nenumărați analiști economici, care excelează doar la ambalaj și prezentare, ceea ce este o constantă a PSD: o guvernare care subminează economia, prezentată ca o guvernare care îmbogățește românii, pe hârtie. O dată în plus, se dovedește faptul că, pe lângă organizare și propagandă, minciuna este un element principal de continuitate de la PCR la PSD”.

Cătălin Predoiu a atras atenția, chiar ieri de dimineață într-o postare pe Facebook și asupra faptului că, acum în prag de alegeri electorale, principalele subiecte de dezbatere ar trebui să fie programele de guvernare, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă: “Spuneam acolo că cele mai importante, dar și cele mai ignorate subiecte politice al zilei sunt programele de guvernare ale celor două partide mari, PNL și PSD. Este important să nu mai repetăm greșelile trecutului, să nu mai creștem economia doar pe bază de consum, ci în primul rând pe bază de investiții, prioritar investiții în infrastructură și în sistemele vitale ale sănătății și educației. În viziunea mea, guvernul trebuie să facă patru lucruri principale în următorii doi ani: 1) programul de autostrăzi; 2) ordine și investiții în sănătate și educație; 3) reforma administrației; 4) eliminarea barierelor legale și administrative care blochează dezvoltarea antreprenorilor din România”.

Advertisements