CNMR: Partidele politice ‘aranjează’ listele electorale în mod netransparent. Cele 36 de organizații membre CNMR solicita respectarea Decalogului Profesional al Parlamentarului prin asumarea Planului de Management cu comunitatea locală și aplicarea propriilor criterii de integritate.

CNMR formată din 36 de organizații reprezentative la nivel național din mediul academic, economic sau social, au prezentat public acum o săptămână un decalog pentru ‘PROFESIONALIZAREA PARLAMENTARULUI’.

Acesta a fost realizat consultând președinții organizațiilor ce reprezintă în mod direct milioane de români. Constatăm că, pe ultima sută de metri a stabilirii listelor pentru parlament exista OPACITATE și jocuri de culise în stabilirea viitorilor parlamentari. CNMR înțelege că este dreptul partidelor să-și stabilească proprii candidați însa în concordanță cu așteptările societății civile și respectarea propriilor ghiduri etice.

AVERTIZĂM partidele ca neasumarea și nerespectarea în totalitate sau în parte a decalogului propus, va conduce din partea CNMR la proteste față de acele organizații județene sau naționale ce refuza dialogul cu cetățenii sau societatea civilă și impunerea unor personaje ce-și caută doar IMUNITATE.

Prezentăm mai jos Decalogul Profesional al Parlamentarului:

1. Candidatul/parlamentarul să prezinte public un plan managerial propriu în care, pornind de la programul de guvernare al partidului său, să prezinte cel puțin 10 obiective și măsuri concrete pentru circumscripția în care candidează.

2. Să prezinte public un portofoliu de minimum 10 activități desfășurate în parteneriat sau în beneficiul comunității din circumscripția unde va candida.

3. Să nu fi suferit condamnări care să îi interzică dreptul de a alege și de a fi ales.

4. Să prezinte public un set de valori și principii pe care și le asumă pe perioada mandatului.

5. Să aibă o experiență în muncă de minimum 5 ani, cu prezentarea unor rezultate în activitățile desfășurate.

6. Să prezinte public minimum 10 recomandări ale unor lideri respectați ai comunității unde vor candida.

7. Să prezinte public un plan de minimum 10 măsuri privind consultarea cetățenilor din circumscripție pe perioada mandatului.

8. Partidele politice să facă o evaluare publică, cu interviuri, a fiecărui candidat pentru a testa maturitatea, integritatea și profesionalismul.

9. Să fi absolvit cel puțin un curs de leadership sau să prezinte 10 măsuri din care să rezulte aptitudinile de a comunica și a conduce o comunitate.

10. Candidatul/ parlamentarul să facă dovada specializării într-un domeniu de activitate, precum și înțelegerea legislației aferente domeniului ales.

Advertisements