Dacian Cioloș a acceptat să fie propunerea PNL pentru funcția de premier, chiar dacă nu se va înscrie în partid, a anunțat Alina Gorghiu, în urma întrevederii pe care a avut-o cu acesta. Pe de altă parte, 60% dintre candidații propuși de PNL la alegerile parlamentare sunt oameni noi, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție și care nu au probleme de integritate, a mai precizat aceasta.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat luni că a propus în Biroul Politic Naţional ca Dacian Cioloş să fie candidatul partidului pentru funcţia de premier.

“Dacian Cioloş va fi propunerea pe care astăzi o voi face colegilor mei, care îşi vor exercita votul. Procedura este, conform statutului, nefinalizată astăzi pentru că un Consiliu Naţional trebuie să formalizeze decizia din BPN”, a spus Gorghiu, înainte de şedinţa conducerii PNL.

Premierul nu se va înscrie în niciun partid politic. “Domnia sa a ales să rămână acea persoană care îşi respectă angajamentele până la finalizarea mandatului, lucru care nu ne încurcă, nu mai are mult, nu ne deranjează, ba dimpotrivă suntem perfect de acord că are obligaţia să-şi respecte cuvântul până la finalizarea mandatului de prim-ministru, aşa cum şi-a asumat la începutul acestuia”, a spus preşedintele PNL.

Gorghiu a explicat că nu există niciun impediment din punctul de vedere al Statutului PNL pentru a desemna o persoană care nu este membră a partidului drept candidat al liberalilor pentru poziţia de prim-ministru.

“Singura premisă de la care am pornit şi noi şi domnia sa a fost aceea de a respecta platforma ‘România 100’, împreună cu programul de guvernare al PNL. Câtă vreme cele două sunt perfect compatibile şi regăsiţi acele principii corecte că stau la baza programului de guvernare toată lumea a fost mulţumită şi împăcată”, a afirmat preşedintele PNL.

„Singura mea implicare va fi pentru promovarea Platformei România 100“

Deşi acceptă susţinerea PNL, Dacian Cioloş refuză să se implice în campania electorală alături de liberali. „Partidele îşi vor face propriile campanii, pe baza programelor de guvernare pe care le propun. Atât timp cât nu sunt candidat la alegeri, nu cred că o implicare în campanie ar fi un lucru bun. Singura mea implicare va fi pentru promovarea Platformei România 100 care reprezintă, în mare parte, inclusiv prin portofoliul de proiecte pe care îl conţine, o sinteză a ceea ce am făcut noi în acest an. Asta nu însemnă că sunt pregătit să fac un pas politic într-o parte sau alta. Platforma România 100 propune un set de principii şi de valori în care eu cred şi după care m-am ghidat în acest an de guvernare. O guvernare cinstită, deschisă, aproape de oameni, se poate face numai cu sprijinul unei majorităţi parlamentare formată din oameni integri, responsabili, fără probleme în justiţie“, a răspuns Dacian Cioloş, întrebat dacă va participa la mitingul de susţinere anunţat de liberali în data de 6 noiembrie.  Dacian Cioloş a vorbit şi despre „Platforma România 100“, care  a strâns aproape 50.000 de semnături de susţinere într-o săptămână. „Odată cu Platforma România 100 am dorit să lansez o dezbatere despre valori în actul de guvernare. Nu am intenţionat să propun un program de guvernare, ci un set de principii. Sigur, unii pot considera că sunt principii generale, la care poate adera oricine. Eu însă propun ca aceste principii sa nu rămână la nivel de adeziune, ci ele chiar sa stea la baza unor decizii politice. Pentru mine, faptul că aproape cincizeci de mii de oameni şi-au exprimat susţinerea pentru platformă, arată că era nevoie de o astfel de dezbatere şi le mulţumesc pentru sprijin. Cred că foarte mulţi dintre noi am ajuns la un nivel de aşteptare ridicat de la clasa politică şi cred că începem să înţelegem tot mai limpede ce vrem de la o guvernare corectă“, a încheiat Cioloş.