Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 26 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Ministrul Federal de Finanțe al Republicii Federale Germania, Wolfgang Schäuble.
Vizita în România a lui Wolfgang Schäuble a fost ocazionată de participarea la un eveniment dedicat investitorilor, constituind, totodată, un bun prilej pentru a discuta cele mai recente evoluţii macroeconomice din România şi din Uniunea Europeană.
În cadrul întâlnirii, Ministrul Schäuble a evidenţiat progresele remarcabile pe care România le-a înregistrat, în ultima perioadă, în planul performanțelor economice.
Un alt subiect de discuţie a privit problematica europeană actuală, Uniunea Europeană având nevoie de coerenţă şi responsabilitate în planul politicilor economice pentru a genera o creştere economică solidă şi de durată. În acest sens, a fost reiterată importanţa diminuării decalajelor dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Au fost discutate provocările actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană, în principal cele referitoare la criza migrației şi Brexit, fiind formulate mesaje de încredere privind capacitatea Uniunii Europene de a găsi cele mai bune soluții şi formule pentru consolidarea proiectului european. În această privință, Preşedintele României a subliniat necesitatea ca, prin rezultate concrete, să fie recâștigată încrederea cetățenilor Uniunii Europene în viabilitatea proiectului european.
Președintele Klaus Iohannis şi Ministrul Wolfgang Schäuble şi-au exprimat speranța că vor fi identificate soluții, astfel încât acordul economic şi comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) să poată fi semnat şi să intre în vigoare cât mai rapid posibil.
De asemenea, a fost abordată şi tema extinderii Fondului European pentru Investiții Strategice, așa-numitul Plan Juncker, fiind menționată nevoia unei îmbunătățiri semnificative, care să însemne mai multe proiecte de investiții pentru Europa Centrala şi de Est şi pentru România. Un accent deosebit s-a pus pe nevoia unei repartizări mai echilibrate a finanțării investițiilor din acest fond.