Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat marţi că PSD vinde iluzii categoriilor de persoane care nu o duc bine în România, ştiind că majorările salariale prevăzute de amendamentele la Ordonanţa 20/2016 nu pot fi aplicate, ceea ce este “o crimă politică şi un cinism fără margini”.

“Eu sper că până la urmă ideea de responsabilitate politică nu ţine exclusiv de perioada din afara campaniei, ci se aplică partidelor politice şi parlamentarilor şi în campania electorală. Motiv pentru care evident sper că PSD va înţelege că nu poţi să manipulezi sindicate doar de dragul unor voturi şi că va înţelege că a vinde iluzii faţă de categorii care nu o duc bine în România doar pentru voturi, ştiind că acele majorări salariale nu pot fi aplicate, mi se pare o crimă politică, mi se pare un cinism fără margini şi un lucru pe care nu am cum să nu-l contest”, a afirmat Gorghiu în legătură cu amendamentele aduse în Comisiile de buget, finanţe şi de muncă la OUG 20/2016, potrivit cărora se majorează salariile din sănătate, învăţământ şi alte categorii.

Ea a arătat că impactul bugetar este unul foarte mare, sunt “hibe” din punctul de vedere al aspectului constituţional, pentru că sunt încălcate legi prin aceste majorări, şi este încălcat şi principiului bicameralismului.

“Dar, mai presus de toate, nu aspectele de procedură mă îngrijorează, ci mă îngrijorează ideea de stabilitate şi de responsabilitate. Vom vedea ce se întâmplă în plen. Apelul meu către toţi cei care ne urmăresc este să nu cadă în capcana acestor vânzători de iluzii din partea PSD sau de la PSD şi să înţeleagă faptul că am avut precedente. Gândiţi-vă că în 2008 a fost acea lege cu dublarea salariilor profesorilor, niciodată nu a fost aplicată, deşi o majoritate parlamentară, parcă unanimitate la momentul respectiv, a votat acea lege”, a adăugat Gorghiu.

Liderul PNL a spus că Liviu Dragnea a avut trei ani de guvernare să impună modificări în grilele salariale, dar nu a făcut-o şi “nu a avut durere nici în vârful de păr, nu l-a interesat nici de salarii, nici de majorări salariale”.

“Ce face acum însă dinamitează întreg… o idee legată de legea salarizării în domeniul bugetar. Cel puţin noi, cei din PNL, nu avem cum să permitem un asemenea exces politic, ca să-l caracterizez elegant. (…) Cred însă că genul ăsta de iniţiativă cu o lună de zile înainte de alegeri este un exerciţiu de prost gust şi se va vedea lucrul acesta foarte curând”, a susţinut preşedintele PNL.

Potrivit Alinei Gorghiu, parlamentarii PSD şi ALDE au majoritate şi dacă vor să treacă modificările la Ordonanţă, o vor face.

“Vom insista să arătăm tuturor celor care vor fi în plen la momentul acela faptul că este vorba despre un act de iresponsabilitate politică, un act neconstituţional, un act nesustenabil. Ştiţi foarte bine de la ministrul Muncii că sunt salarii, conform amendamentelor depuse în Comisia de buget – finanţe de colegii de la PSD, care vor scădea. Ca atare, nu înţeleg ce vor să facă. Eu nu am niciun fel de disponibilitate să mutilez o lege a salarizării în domeniul bugetar doar pentru că PSD vrea să mintă populaţia pentru voturi”, a adăugat ea.

Ea a propus “un moment de calm şi de prudenţă”, arătând că dacă sindicatele vor înţelege că nu trebuie să se lase folosite în campania electorală de Liviu Dragnea, se va evita “toată această sarabandă a populismelor”.

Advertisements