Donald John Trump (n. 14 iunie 1946, Queens, SUA) este Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie 2017.

Estimările Bloomberg și Ap îl creditează pe Donald Trump cu scorul de 288 – 215. Hillary Clinton l-a sunat la telefon pe contracandidatul său ca să îl felicite. Republicanul Donald Trump devine astfel cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite. „Este o seară istorică!”- a spus vicepreședintele ales Pence, în deschiderea mitingului victoriei. La prima sa adresare către poporul american, președintele ales și-a început discursul cu cuvintele: „ Vă mulțumesc. Tocmai m-a sunat doamna Clinton, care ne-a felicitat pe toți pentru victorie. am felicitat-o și eu pentru că a luptat din greu în această campanie. Este timpul să mergem împreună înainte ca o singură națiune!”
Trump este investitor și om de afaceri american, vedetă de televiziune, om politic și autor de cărți de literatură motivațională. În ziua de 9 noiembrie 2016 a devenit președintele Statelor Unite ale Americii, câștigând campania electorală împotriva contracandidatei sale Hillary Clinton. Președinte și CEO (director general executiv) al companiei The Trump Organization, o companie imobiliară americană. Trump este, de asemenea, fondatorul Trump Entertainment Resorts, companie ce operează numeroase cazinouri și hoteluri din întreaga lume. Este gazdă și coproducător al emisiunii TV Ucenicul (en “The apprentice”), lansată în februarie 2004 de NBC.

Donald este al patrulea din cei cinci copii ai lui Frederic Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, care l-a și influențat în viitoarele afaceri. După absolvirea școlii de business Warton School a Universității din Pennsylvania, în 1968 s-a alăturat companiei tatălui său, The Trump Organization.

Începând cu renovarea Commodore Hotel în Grand Hyatt, alături de familia Pritzker, Donald a continuat cu Trump Tower din New York și cu multe alte proiecte rezidențiale. Trump se va extinde, ulterior, în sectorul transporturilor aeriene (cumpărând rutele Eastern Shuttle), și cazinouri în Atlantic City, inclusiv Taj Mahal Casino, a familiei Crosby, pe care l-a falimentat. Această expansiune, atât personală cât și în afaceri, a dus la îndatorare. Mare parte din știrile despre el, de la începutul anilor ’90, mediatizau problemele sale financiare, aventura extraconjugală cu Marla Maples, fapt ce a dus la divorțul de prima lui soție, Ivana Trump.

Situația sa financiară și faima au cunoscut o renaștere spre sfârșitul anilor ’90. În 2001, el a terminat construcția Trump World Tower, un turn rezidențial de 72 etaje, vizavi de sediul ONU. De asemenea, a început construcția Trump Place, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. Trump deține, în prezent, câteva milioane de metri pătrați de proprietăți din Manhattan și rămâne o figură majoră în domeniul imobiliar în Statele Unite și o mare celebritate pentru expunerile sale proeminente în mass-media. Conform topului Forbes al miliardarilor lumii, Donald Trump se situează pe poziția 488, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari americani.

Advertisements